Signeerattu. Hinta: 20€ + postikulut. Ota yhteyttä!

”En ole ollut mikään erityinen sarjakuvaentusiasti, mutta tämä teos saa innostumaan niin kuvista kuin tekstistäkin”

Aila-Liisa Laurila, Kulttuuritoimitus 21.9.2021 

Ahava – Ensimmäinen lippu on sarjakuvamuotoon kirjoitettu väkevä tositarina punaisena heimosoturina tunnetun Iivo Ahavan myrskyisestä nuoruudesta 1900-luvun alussa. Kirja kuljettaa lukijansa Galitsian kentiltä Karjalan kankahille ja sieltä Oulun veren kastelemien mukulakivien kautta Suomen sisällissodan ensimmäisiin laukauksiin.

Kuvitus: Veli-Matti Ural
Käsikirjoitus: Matti-Pekka Heikura & Veli-Matti Ural
Julkaisija: Arktinen Banaani 2021

"Mustavalkoinen (ajoittain punaisella korostettu) piirrostyyli on erittäin korkeatasoista. Hahmot ovat tunnistettavia, ja ekspressionistinen tyyli ruutujen välisine leikkauksineen vaikuttavaa. 

Turun museokeskuksen tutkija Kari Hintsala, blogikirjoitus 6.4.2022
Ahava – ensimmäinen lippu -teoksen tarinaa kuljetetaan jäntevästi. Heikura onnistuu tiivistämään kahden vuosikymmenen kulun ilman liikaa harppomisen tuntua. Iivon luonnekuvan muodostumiselle jätetään sijaa eikä unohdeta sitä, että idealismissaan Ahavasta voi löytää myös donquijotemaisia piirteitä.

Piirrostyö ja kuvasommittelu on kunnianhimoista, mutta palvelee tarkoitustaan eikä briljeeraa turhaan. Esimerkiksi kalevalaiset vaikutteet kytketään mukaan luontevalla tavalla. Uralin kynänjäljessä huomio kiinnittyy myös kontrastien ja sävyjen taitavaan käyttöön. Tummissa kokonaisuuksissa punainen väri kärjistää toimivasti.

Jälkimmäinen liittyy erityisesti kansalaissodan aattoa kuvaaviin jaksoihin. 

Sauli Pesonen, Sanomalehti Kaleva 27.3.2022
"Piirrosjälki ja -tyyli ovat upeita. Sopii aiheeseen erinomaisesti. Tarinan kerronta etenee jouheasti, toki sivumäärän rajoituksien takia Iivon elämänvaiheita hieman oikoen, mutta on hyvä kokonaisuus. Siirtymät elämänvaiheesta toiseen on oivaltavasti toteutettu."

Lukijapalaute 23.9.2021
Tekijöiden keskustelu Kuusamon lukuvalo -seminaarissa 16.10.2021.
"Kuvitus sujuu ja taustatyöt on tehty huolella. Mustavalkoista kuvitusta ryydittämään on valittu niukasti käytetty lisäväritys, joka pääsee yllättämään. Ratkaisu on näin toimiva."

Aino Sutinen, Sarjainfo n:o 1-2
Tekijöiden haastattelu SarjakuvaOulu virtuaalitapahtumassa 5.9.2020